ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ


Ο όρος πλαστικό είναι κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί μια ευρεία ποικιλία συνθετικών ή ημισυνθετικών οργανικών στερεών υλικών. Τα πλαστικά είναι σχεδόν αποκλειστικά πολυμερή μεγάλου μοριακού βάρους(εξ ου και η ονομασία πολλών εξ αυτών φέρει το πρόθεμα πολυ-). Προϊόν πολυμερισμού του Αιθυλενίου σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως και τα οποία μπορεί να περιέχουν πρόσθετα, οργανικά ή μη, για βελτίωση των ιδιοτήτων τους (μηχανική αντοχή, εμφάνιση, χρώμα κλπ). Στην ουσία, το πολυαιθυλένιο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο πλαστικό στην καθημερινότητα.

ΥΛΙΚΑ

Για τις ανάγκες της συσκευασίας και των πλαστικών τσαντών, χρησιμοποιείται το Πολυαιθυλένιο (PE – PolyEthylene). Ανάλογα με τις συνθήκες πολυμερισμού προκύπτουν διάφορες ποικιλίες πρώτης ύλης με διαφορετική δομή και διαφορετικές ιδιότητες. Οι κυριότερες κατηγορίες ΡΕ(PolyEthylene) είναι:

  • Α’  Πολυαιθυλένιο Υψηλής Πυκνότητας HDPE (High Density Polyethylene)
  • Β’ Πολυαιθυλένιο Χαμηλής Πυκνότητας LDPE (Low Density Polyethylene)

Τα υλικά αυτά είναι σε μορφή κόκκου, τα οποία σε ειδικά μηχανήματα Extruder, εξωθούνται (λιώνουν) και με τη βοήθεια θερμού αέρα, σχηματίζουν μπαλόνι – κύλινδρο, ο οποίος τυλίγεται.

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι τα υλικά αυτά μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΩΝ

Το υλικό HDPE ή Χαρτοπλάστ, είναι υλικό αρκετά σκληρό και με υψηλές αντοχές. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται πιο συχνά στην παραγωγή για σακούλες S/M, των λεγόμενων T-Shirts (φανελάκι). Διαθέτει υψηλή μηχανική αντοχή, εξαίσιο ματ φινίρισμα, είναι αδιαφανές και δημιουργεί θόρυβο.

Το υλικό LDPE ή Μαλακό, είναι το πιο παλιό είδος του πολυαιθυλενίου. Διακρίνεται από διαφάνεια και έχει εντυπωσιακά λεία επιφάνεια και γυαλιστερή εμφάνιση. Έχει υψηλότερη ελαστικότητα αλλά μικρότερη μηχανική αντοχή. Λόγω της διαφάνειας του, το υλικό αυτό έχει μία ευρεία χρήση σε εφαρμογές και για τη συσκευασία διαφόρων προϊόντων. Το υλικό αυτό πάντοτε έχει μεγαλύτερο πάχος σε σχέση με το HDPE.

Διατίθενται και τα δύο υλικά,  σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων και εκτυπώνεται με τη μέθοδο της φλεξογραφίας.

ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρά το γεγονός ότι το αιθυλένιο μπορεί να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πολυαιθυλένιο είναι παράγωγο κυρίως του πετρελαίου. Το πολυαιθυλένιο είναι από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά με πάρα πολλές εφαρμογές, όπως συσκευασία, σωληνώσεις, βιομηχανικές εφαρμογές και πολλές άλλες.

Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι χωρίς ειδική μεταχείριση δεν είναι εύκολα βιοδιασπώμενο, και έτσι συσσωρεύεται στο περιβάλλον.

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η εκτύπωση γίνεται με τη μέθοδο της Flexo και ονομάζεται έτσι, γιατί το μέσο εκτύπωσης είναι το λάστιχο (flexible rubber), σε υπερσύγχρονες εκτυπωτικές μηχανές, τύπου Κεντρικού Τυμπάνου (GMI) και τύπου Stack (UTECO), με εκτυπωτικά αποτελέσματα εφάμιλλα της Οffset.

– Στην κεντρικού τυμπάνου μπορεί να αποτυπωθεί στην τσάντα οποιοδήποτε γραφιστικό σχέδιο, φωτογραφία ή λογότυπο, μέχρι 6 χρώματα, σε υψηλή ανάλυση έως 120 Lpi (Lines Per Inches), με άριστο αποτέλεσμα αναπαριστώντας ένα ευρύ φάσμα τόνων. Εκτυπώνονται εργασίες ιδιαίτερα απαιτητικές.

Οι ποσότητες που δέχεται η κεντρικού τυμπάνου, είναι τοελάχιστο 400 κιλά.

– Στην εκτυπωτική μηχανή τύπου Stack, εκτυπώνουμεγραμμικές εκτυπώσεις, εκτυπώσεις με φόντα. Εκτυπώνονται εργασίες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ανάλυση των εκτυπώσεων είναι στα 70 Lpi και μπορούμε να εκτυπώσουμε μέχρι 4 χρώματα.

Οι ποσότητες που δέχεται η τύπου Stack, είναι το ελάχιστο 200 κιλά.

Copyright © 2017 Unibag | All rights reserved
Created by Web Intelligence